Cenová válka Internetu s distributory?

26.03.2015 18:43

Na internetu se objevuje čím dál více prodejců náhradních dílů. Prodávají zboží přes své vlastní e-shopy nebo prostřednictvím aukčních portálů. Většinu z nich spojuje jediné - nízké ceny. Svádějí boj s klasickými distributory náhradních dílů, což ale vypadá, jako by si pod sebou podřezávali větev, na které sedí.

Internetoví zákazníci vždy hledají nejnižší cenu. Bez ohledu na to, jestli chtějí koupit televizor, toner do tiskárny nebo nové tlumiče - musí to být levněji a to hned. Jestliže je poptávka po levných dílech, těžko se můžeme divit, že stále více lidí v tom vidí obchodní příležitost a začíná s prodejem.

Odkud se na internetu berou nízké ceny dílů? Nekontrolovaný únik.
Internetoví prodejci hledají různé cesty, jak nabídnout zákazníkům co nejnižší cenu. Především tito prodejci, na rozdíl od klasických distributorů, nemají náklady spojené s investicí do velkých  skladových zásob a provozem kamenné prodejny. Díly většinou nakupují s velkýma slevama u velkoobchodů, a to jak českých tak polských, a prodávají je s nevelkým ziskem teprve tehdy, když získají konkrétního zákazníka. Stává se, že internetoví prodejci jsou přímo pracovníci velkoobchodů, kteří využívají slevy, které se jim podaří víceméně oficiálně získat. Takovým nekontrolovaným  způsobem se pak na maloobchodní trh dostanou díly ve velkoobchodních cenách. 

Mimo to, jako všude, se mezi internetovými obchodníky najdou černé ovce. Známy jsou případy, kdy přes internet bylo například možno koupit rozvodovou sadu známého výrobce o hodně levněji než u klasických distributorů. Odkud se vzala tak nízká cena? Jak se později ukázalo, řemen byl samozřejmě značkový, ale napínací kladka už byla to nejlevnější, co je na trhu. Tímto nepoctivým způsobem si takový prodejce snižoval náklady a zvyšoval zisky.

Distributoři mají tvrdý oříšek k rozlousknutí …
Internetoví prodejci bojující s konkurencí hlavně cenou vyvolávají tlak na trh, čímž dostávají distributory před těžké rozhodnutí. Jestliže dovolí, aby rozdíl mezi jejich a internetovou cenou byl velký, čím dál více lidí podstoupí riziko nákupu online. Pokud ale distributoři budou jednat podle základních zásad volného trhu a značně sníží své maloobchodní ceny, pak pro udržení ziskovosti, budou donuceni snížit rabaty velkoobchodním zákazníkům( obchodům a servisům).

Situace připomíná neléčené chronické onemocnění, se kterým se musí žít a pouze zmírňovat jeho příznaky. Nedá se přece zastavit rozvoj internetového obchodu nebo snad zakázat prodej dílů jeho prostřednictvím. Snížit rabaty pro internetové prodejce? To by bylo jako bojovat s větrnými mlýny ... vždy se najde někdo, kdo přimhouří oko a prodá levněji, aby spnil plán. Nehledě na polské distributory, kteří u nás většinou žádné pobočky nemají a takové problémy je netrápí.

Co bude dál?
Bude velmi zajímavé sledovat, jak se situace na trhu vyvine, vzhledem k stále sílícímu vlivu internetu. Uvidíme, jestli se ukáže správná cesta některých distributorů, kteří si založili e-shop, který na první pohled s nimi nemá nic společného a maloobchodním zákazníkům prodává levněji než svým dlouholetým velkoobchodním partnerům. Každopádně to vypadá, že na této situaci vydělá především koncový zákazník a kamenné obchody a servisy se budou muset připravit na horší časy.

 

Autor: MotoFocus.cz
https://motofocus.cz/udalosti-aftermarketu/5683,cenova-valka-internetu-s-distributory

Zajímavý komentář pod diskuzí:
Jsem vyučen automechanikem, tuto práci jsem dělal 20 let,i na vojně.Opravit znamená znát technologický postup opravy daného automobilu.Popř.zjistit postup opravy znalost materiálu opravovaného dílu a montovaného dílu a spoustu dalších věcí ,proměření atd atd.Toto všechno se učí na učilišti automechanici.Dále potom nabalují(teda pokud mají zájem o svou práci)nové informace o opravách a nových technologijích oprav.Ano ,i opravy automobilů se vyvyjejí jako nové auta.Nyní prodávám náhradní díly,a často se mi na prodejně objeví "MECHANIK" -trotl- co tvrdí že ložisko SKF je na P... Jak je možné že člověk vyučen KUCHAŘ,STOLAŘ atd atd dělá auta?A DOKONCE má živnost jako opravář aut.To že se za něho zaručí trotl co je vyučen automechanikem?
Nikdy bych si nedal opravit auto do servisu, ať značkového nebo nějakého.A elektonika?
Karburátor-machanický vstřik-monotronik-atd. atd tak jak jde vývoj?DIAGNOSTIKA? napíchnu to a uvidíme? trotli!!!
Např. lambda? vždyť polovina mechaniků neví proč je lambda v autě a v jakém režimu pracuje a
to nemluvím o osciloskopech .Nápíchnem "lambda v hajzlu" a reklamujem.
Mechanici ,věnujte se kvalitním opravám a neserte se do obchodování,polovička z vás neumí počítat ,jako např. sleva po slevě atd.

Tento komentář nás velmi zaujal. Co si o něm myslíte vy?

 

Zpět

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Kontakt

Autodíly Stela
Velké náměstí 212
386 01, Strakonice
IČ: 65981103
DIČ: CZ7457021682

Tel: 383 328 151
Mob: +420 603 113 023

© 2022 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode